Alles wat je moet weten of Teflon

Teflon is een stof waar je misschien wel eens van gehoord hebt. Teflon is een merknaam die gebruikt wordt voor polytetrafluorethyleen of PTFE. PTFE is een etheenpolymeer. Dit houdt in dat het een kunststof is.

PTFE is per ongeluk ontdekt door de chemicus Roy Pluckett in 1938. In dit jaar is er ook direct een octrooi ingediend en goedgekeurd. Dit heeft ervoor gezorgd dat PTFE de merknaam Teflon kent. Vanaf 1943 is Teflon gebruikt in commerciële toepassingen.

Wat is Teflon?

Teflon is een etheenpolymeer waarin de waterstofmoleculen vervangen zijn door fluor. PTFE is één van de grootste moleculen ter wereld. PTFE is een thermoplast. Dit houdt in dat Teflon vloeibaar wordt als het verhit wordt. Echter kan PTFE niet verwerkt worden als het in vloeibare vorm is..

Om Teflon wordt er gebruik gemaakt van een poeder dat op kamertemperatuur geperst wordt. Hierna kan de Teflon in de oven geplaatst worden om net niet in vloeibare vorm over te gaan. Hierdoor worden de contactpunten van de Teflon groter gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de korrels aan elkaar hechten. Vervolgens ontstaat er een enorm stevig materiaal.

De eigenschappen van Teflon

Teflon heeft een aantal eigenschappen die erg goed van pas komt. Teflon heeft de volgende eigenschappen:

  • Non-stick eigenschappen
  • Reageert niet tot nauwelijks met andere stoffen
  • Bestand tegen hoge temperaturen (tot 350 oC)
  • Neemt weinig elektriciteit op
  • Bestand tegen verschillende invloeden van het weer

In 1959 werd er door de Amerikaanse FDA onderzoek gedaan naar Teflon. Dit leidde tot het goedkeuren van Teflon. Hierdoor kon het materiaal toegepast worden in voedingsindustrie, zoals pannen. Sindsdien is Teflon één van de populairste materialen geworden om te gebruiken voor antiaanbaklaag pannen.

Echter wordt Teflon ook in andere situaties gebruikt. Zo wordt Telfon gebruikt als isolatiemateriaal voor hoogspanningskabels. Dit komt door de hoge soortelijke weerstand, weerstand tegen hoge temperaturen en een lage wrijvingsweerstand. Ook wordt Teflon gebruikt in de ruimtevaartindustrie. Hier wordt Telfon namelijk gebruikt voor het hitteschild.

Teflon documentaire

Er zijn diverse teflon documentaires gemaakt om de misstanden met Teflon aan het licht te brengen. Onderstaande Teflon documentaire vind ik interessant, bekijk ‘m als je zin hebt. Duurt wel lang, dus ga er even voor zitten… De documentaire heeft een sprekende titel: ‘The devil we know’.

Wat zijn Teflon pannen?

Teflon wordt veel gebruikt om antiaanbak pannen te maken. Hierbij vormt de Teflon de coating. Dit houdt in dat er een kleine laag aan de binnenkant van de pan te vinden is. Meestal zit deze coating alleen aan de binnenkant van de pan, maar soms is deze over de hele pan te vinden. Teflon is water- en vetafstotend. Hierdoor kleeft voedsel niet zo snel aan de binnenkant van de pan vast. Verder brandt het voedsel hierdoor niet zo snel aan. Tijdens het bakken of koken hoef je hierdoor minder vet of olie te gebruiken.

De laatste tijd heeft Teflon als een antiaanbaklaag een slechte naam gekregen. Dit komt omdat antiaanbaklagen veel in het nieuws zijn geweest. Veel antiaanbaklagen worden gemaakt van PFAS. Teflon als PTFE is één van de PFAS stoffen. Aangezien er veel wordt gezegd dat de PFAS stoffen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, is dit iets waar veel mensen de laatste tijd bang voor zijn. Gelukkig is een stof zoals Teflon geen stof die schadelijk is als deze gewoon gebruikt wordt in een pan.

Wanneer is Teflon schadelijk?

Teflon is in geen schadelijke stof. Dit komt omdat Teflon tot hele hoge temperaturen gebruikt kan worden. Het is mogelijk om Teflon te verwarmen tot een temperatuur van 260 oC. Pas vanaf 350 oC komen er giftige stoffen vrij bij het verwarmen van Teflon. Tijdens het koken zul je deze temperaturen eigenlijk nooit bereiken.

Als Teflon boven de 350 oC verwarmd wordt, valt de kunststof uit elkaar. Dit zorgt ervoor dat er fluorwaterdampen vrijkomen. Vogels zijn erg gevoelig voor deze dampen. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen er ook zo bang voor geworden zijn.

Soms kan een Teflon pan ook beschadigen door bijvoorbeeld een metalen object in de pan. Hierdoor kun je kleine stukjes Teflon binnenkrijgen. Het is niet aangetoond dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Echter als je een beetje logisch nadenkt moet dit niet heel gezond zijn. Een gezondere keuze is een keramische koekenpan. Denk bijvoorbeeld eens na om een Greenpan aan te schaffen.

Wat is PFAS en waar zit het in?

PFAS is een naam voor een groep van verschillende stoffen. PFAS zijn stoffen die water-, vet- en/of vuilafstotend zijn. Hierdoor kunnen deze stoffen erg bruikbaar zijn. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. PTFE is een vorm van PFAS. Aangezien sommige PFAS stoffen een negatief effect kunnen hebben op gezondheid en milieu, wordt er gedacht dat PTFE hetzelfde effect heeft. PTFE heeft echter geen negatief effect.

PFAS zijn stoffen die voor verschillende dingen gebruikt worden. Deze stoffen worden vast gebruikt voor dingen zoals:

en nog veeeeeel meeeeer!!!!

Teflon in afdichtingstape
Teflon tape

Echter kan PFAS ergens ook los in zitten. Hierdoor komt het vrij bij gebruik. Dit wordt gedaan bij dingen zoals:

  • Ski-wax
  • Impregneermiddel
  • Smeermiddel

Teflon betekenis begrippen

  • Teflon is PTFE (polytetrafluorethyleen)
  • Etheenpolymeer is een vorm van kunststof
  • PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen
KokenKoken
KokenKoken
0 0 votes
Beoordeel artikel
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments