Beste koekenpan zonder teflon & PFAS anti-aanbaklaag

Een koekenpan zonder teflon of PFAS is onmisbaar in de keuken. Even snel een ei bakken? Of een stukje vlees? Daarbij komt natuurlijk een koekenpan om de hoek kijken. Misschien ben jij toe aan vernieuwing of is jouw huidige pan versleten. Gelukkig heb je genoeg opties voor een nieuw exemplaar.

Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag zijn steeds meer in opkomst. En deze trend is niet vreemd. Wil jij weten wat een koekenpan zonder PFAS is? Of welke de beste koop is? Het enige wat jij hoeft te doen, is snel verder lezen.

Wat is een koekenpan zonder anti-aanbaklaag?

Pannen met anti-aanbaklagen zijn veel geziene gasten in de keuken. Een groot deel van de huishoudens maakt hier veelal gebruik van. Deze laag zorgt voor het volgende:

 • Eten brand minder snel aan;
 • De koekenpan is makkelijker af te wassen;
 • Minder beschadigingen door aangekoekte vetresten;

Een koekenpan zonder teflon daarentegen, is het tegenovergestelde. Bij deze pannen ontbreekt iedere vorm van een beschermende laag. Veel mensen hebben de veronderstelling dat dit meer nadelen als voordelen met zich meebrengt. Het tegendeel is echter waar. Hier lees je later meer over.

Waarom juist niet voor een koekenpan met anti-aanbaklaag kiezen?

De meeste mensen kiezen liever voor een koekenpan met teflon. Deze keuze wordt veelal gebaseerd op het gebruiksgemak. De mogelijke nadelen hiervan worden echter niet tot nauwelijks besproken.  

Aan deze beschermlagen kunnen onder aan de streep gezondheidsrisico’s hangen. Deze risico’s zijn van toepassing, als de pan vanbinnen is beschadigd. Dan wordt het pas écht link. Het advies om pannen op tijd te vervangen is er tenslotte niet voor niks.

Beschadigde anti-aanbaklaag pannen

Zie onderstaande afbeeldingen gemaakt van onze pannen…. veel aanbaklagen zijn versleten en laten los. Deze pannen zijn amber 1-2 jaar oud en verliezen nu al hun giftige anti-aanbaklaag. Foto 3 bijvoorbeeld, waar is de teflon? Zat die lekker door onze pasta… foto 5 zie je gewoon de teflon erbij hangen. Deze pannen moeten dus vervangen worden als je met anti-aanbaklaag wil blijven koken.

Deze beschadigingen zorgen er namelijk voor dat de beschermlaag niet meer intact blijft, waarna deze gaat verdampen. Tijdens dit verdampingsproces komt de schadelijke stof PFOA vrij. Dit is schadelijk voor zowel mens als dier. Zo kunnen kleine organismen doodgaan en ondervinden mensen hier eveneens schade door. Zo zou PFOA mogelijk de groei van kankercellen stimuleren, zie onderstaande video van de RIVM.

giftig pfoa

Al heel wat jaren wordt PFOA zoveel mogelijk vermeden en zijn de anti-aanbaklagen verbeterd. Wil jij echter geen enkel risico nemen? En kiezen voor kwaliteit? Dan zijn koekenpannen zonder teflon de beste keuze. Deze zijn zowel verantwoord als prettig in gebruik. Hierover lees je later meer.

Wat zijn de voordelen van koekenpannen zonder teflon?

De voordelen van een koekenpan zonder teflon zijn niet mis. Ben jij nog niet overtuigd? Geen zorgen. We zetten bijkomende voordelen hieronder in het overzicht:

 • De koekenpan gaat aanzienlijk langer mee: Je werkt zonder teflon. Heeft de pan lichte beschadigen? Dan kun je deze rustig blijven gebruiken.
 • Duurzaam: De koekenpannen zonder anti-aanbaklaag gaan een leven mee, en worden nagenoeg nooit vervangen.
 • Beter voor de gezondheid: De gezondheidsrisico’s hebben we hierboven uitgemeten. Wil jij deze vermijden? Dan doe je goed aan een koekenpan zonder teflon kopen.
 • Voedsel bakt eerder gaar: Een anti-aanbaklaag houdt het proces van garen tegen. Hierdoor duurt het gaarbakken van vlees, vis of groenten langer. En zonder anti-aanbaklaag? Dan gaat het sneller.
 • Vlees- en visgerechten bak je knapperiger: Je bakt voedsel niet alleen sneller gaar, maar ook knapperiger. Let wel op; loop niet zomaar weg bij het aanrecht. Het gaat sneller dan je denkt.

Welke koekenpannen zonder teflon zijn de beste?

Ben jij overtuigd van de voordelen van koekenpannen zonder anti-aanbaklaag? Dan zit je hier goed. Grote kans dat jouw pannencollectie om uitbreiding of vernieuwing vraagt. Nogmaals: je bent aan het juiste adres.

We zetten enkele koekenpannen op een rijtje, die het bekijken meer dan waard zijn. Je kunt hieronder verder lezen voor onze aanbevelingen:

Dit zijn de beste koekenpannen zonder Teflon of PFAS anti-aanbaklaag!

#1 GreenPan Brussels Keramische koekenpannenset 20 cm + 24 cm + 28 cm

Met de GreenPan Brussels Keramische koekenpannenset 20 cm + 24 cm + 28 cm haal je meteen een goede basisset in huis voor het maken van kleine tot grote gerechten. Tijdens het bakken heb je weinig olie nodig dankzij de keramische antiaanbaklaag. Deze gladde baklaak voorkomt namelijk dat je gerecht blijft kleven. De pannen zijn gemaakt van aluminium, een relatief licht materiaal dat snel opwarmt. De PFAS-vrije keramische coating op de bodem is duurzaam en gemaakt op basis van natuurlijke materialen. Zo weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het bakken. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en reinig je na gebruik gewoon in de vaatwasser.

De pannen van GreenPan zijn duurzaam geproduceerd en hebben een sterke PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, waardoor de pannen langer meegaan. De bakpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 280 °C. Een bakpan met een keramische baklaag is geschikt voor hoge temperaturen, hierdoor bak je ingrediënten snel krokant. Deze pannen hebben een basisklasse bouwkwaliteit, waardoor ze eerder slijten en minder stevig zijn dan midden- en topklasse pannen.


#2 Demeyere Multiline Koekenpan – Ø 28 cm

Koekenpannen zijn er in verschillende soorten en maten. En gelukkig maar. Zo is er altijd genoeg keuze. Neem nu deze multifunctionele koekenpan van Demeyere.

De pan komt – vanzelfsprekend – zonder teflon en beschikt over twee handvaten. Qua grip is dat zeker een pluspunt. Verder is de pan samengesteld met maar liefst 7 lagen roestvrij staal. Dit doet de kwaliteit en duurzaamheid meer dan goed. Zo kun je lang van de pan genieten.

En is er iets mis? Geen probleem. Je hebt maar liefst 30 jaar garantie waar je gebruik van mag maken.


#3 Demeyere Alu Comfort 3 Duraslide Koekenpannenset 24 + 28 cm

Met de Demeyere Alu Comfort 3 Koekenpannenset Duraslide 24 + 28 cm schaf je 2 bakpannen aan. Hierdoor bak je gelijktijdig een stuk vlees terwijl je in de andere pan wat aardappelschijfjes bakt. Beide pannen zijn voorzien van een dikke aluminium bodem waardoor de pan snel opwarmt en de warmte goed geleidt. De bodem bestaat uit een anti-aanbaklaag. Hierdoor bak je jouw biefstukjes niet aan. Het is daarom wel belangrijk om enkel kunststof en houten kookgerei te gebruiken. Het gebruik van metaal beschadigt de anti-aanbaklaag mogelijk. Je gebruikt de pannen op elke warmtebron. De pannen mogen na gebruik in de vaatwasser. Voor lang gebruik is met de hand afwassen een stuk beter.

De bakpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 150 °C. Je gebruikt weinig olie of boter tijdens het bakken, dankzij de anti-aanbaklaag. Aluminium pannen zijn licht van gewicht en hierdoor makkelijk te verplaatsen. De antiaanbaklaag is niet krasbestendig, let dus op met metalen keukenhulpen.


#4 deBuyer Mineral B Black koekenpan – 20cm – staal

Ben jij specifiek op zoek naar een koekenpan zonder anti-aanbaklaag, die geschikt is voor vlees- en visgerechten? Wij raden jou aan om deze koekenpan van de Buyer uitgebreid te bekijken.

De pan heeft een samenstelling van duurzaam en natuurlijk ijzer. Zodoende kun je de pan gebruiken op zeer hoge temperaturen, zonder dat het ijzer breekt of buigt. Ten aanzien van de veiligheid is dat een groot pluspunt. Bovendien bakt vlees en vis snel gaar, wat geen overbodige luxe is.

Daarbij zijn pannen van ijzer een ware eyecatcher in de keuken. Dat mogen we niet zomaar vergeten natuurlijk.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€47,95)

#5 BK Conical Deluxe Koekenpan 28 cm

In de BK Conical Deluxe Koekenpan 28 cm schroei jij met gemak 2 malse biefstukken dicht. De koekenpan heeft een dikke rvs bodem van 3Ply, een combinatie van aluminium en rvs. Dit zorgt voor een snelle warmteopname en gelijkmatige warmteverdeling, hierdoor bak je snel en op een hoge temperatuur. Je gebruikt de pan op alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan iedere temperatuur. Handig, als je de biefstukken langzaam wilt laten garen in de oven. Na het bakken is afwassen niet nodig, de koekenpan gaat namelijk gewoon de vaatwasmachine in.

Deze pan heeft een topklasse bouwkwaliteit, waardoor 'ie stevig is en lang mee gaat. Je schroeit vlees gemakkelijk dicht doordat het vet zich goed over de reliëfbodem verspreidt. Een bakpan met een diameter van 28 cm is geschikt voor het bakken van grote stukken vlees. Bij een rvs baklaag blijven ingrediënten snel kleven aan de pan, hierdoor heb je kans op aanbakken.


#6 Demeyere Alu Pro Koekenpannenset 24 + 28 cm

In deze Demeyere Alu Pro Koekenpannenset 24 + 28 cm bak jij voortaan de lekkerste stukken vlees of vis. De set bestaat uit een koekenpan met een diameter van 24 centimeter en een koekenpan met een diameter van 28 centimeter. Zo bak je in de ene pan krokante aardappelschijfjes en in de ander biefstukjes met champignons. Beide pannen beschikken over een titanium antiaanbaklaag, hierdoor heb je weinig boter of olie nodig bij het bakken. Je gebruikt de set op een traditioneel gasfornuis of op een inductie, keramische of elektrische kookplaat. Reinig de pannen na gebruik in de vaatwasmachine.

De bakpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 230 °C. Je gebruikt weinig olie of boter tijdens het bakken, dankzij de anti-aanbaklaag. Aluminium pannen zijn licht van gewicht en hierdoor makkelijk te verplaatsen. De anti-aanbaklaag is niet krasbestendig, let dus op met metalen keukenhulpen.


Wat is belangrijk voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag?

Gezien de gegeven informatie ben jij in staat om de beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag aan te schaffen. Hierboven hebben we enkele aanbevelingen gegeven. Wil jij een miskoop voorkomen? Dan hebben we hier wat laatste tips voor jou:

 • Prijs. Je kunt koekenpannen aanschaffen in verschillende prijsklassen. Kies een pan die niet alleen past bij jouw wensen, maar eveneens bij jouw budget. Dit is tenslotte zeer persoonlijk.
 • Maat. Houdt rekening met de gerechten en met jouw gezinsgrootte. Schaf aan de hand daarvan een koekenpan aan.
 • Kookplaat. De meeste koekenpannen kun je gebruiken op verschillende kookplaten. Dit betreft echter niet alle pannen. Check dit dubbel voordat je een definitieve koop doet. Dan zit je altijd goed.
 • Onderzoek. Ga van tevoren op onderzoek uit en stel vast wat je precies wil. Zo wordt jouw zoektocht makkelijker en overzichtelijker.

Wij wensen jou heel veel succes en plezier met de aanschaf van jouw koekenpan zonder teflon! We geven ook meer info over bijvoorbeeld een wok zonder teflon of een airfryer zonder anti-aanbaklaag.

5 2 votes
Beoordeel artikel

Met de GreenPan Brussels Keramische koekenpannenset 20 cm + 24 cm + 28 cm haal je meteen een goede basisset in huis voor het maken van kleine tot grote gerechten. Tijdens het bakken heb je weinig olie nodig dankzij de keramische antiaanbaklaag. Deze gladde baklaak voorkomt namelijk dat je gerecht blijft kleven. De pannen zijn gemaakt van aluminium, een relatief licht materiaal dat snel opwarmt. De PFAS-vrije keramische coating op de bodem is duurzaam en gemaakt op basis van natuurlijke materialen. Zo weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het bakken. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en reinig je na gebruik gewoon in de vaatwasser.

De pannen van GreenPan zijn duurzaam geproduceerd en hebben een sterke PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, waardoor de pannen langer meegaan. De bakpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 280 °C. Een bakpan met een keramische baklaag is geschikt voor hoge temperaturen, hierdoor bak je ingrediënten snel krokant. Deze pannen hebben een basisklasse bouwkwaliteit, waardoor ze eerder slijten en minder stevig zijn dan midden- en topklasse pannen.

Koekenpannen zijn er in verschillende soorten en maten. En gelukkig maar. Zo is er altijd genoeg keuze. Neem nu deze multifunctionele koekenpan van Demeyere.

De pan komt – vanzelfsprekend – zonder teflon en beschikt over twee handvaten. Qua grip is dat zeker een pluspunt. Verder is de pan samengesteld met maar liefst 7 lagen roestvrij staal. Dit doet de kwaliteit en duurzaamheid meer dan goed. Zo kun je lang van de pan genieten.

En is er iets mis? Geen probleem. Je hebt maar liefst 30 jaar garantie waar je gebruik van mag maken.

Met de Demeyere Alu Comfort 3 Koekenpannenset Duraslide 24 + 28 cm schaf je 2 bakpannen aan. Hierdoor bak je gelijktijdig een stuk vlees terwijl je in de andere pan wat aardappelschijfjes bakt. Beide pannen zijn voorzien van een dikke aluminium bodem waardoor de pan snel opwarmt en de warmte goed geleidt. De bodem bestaat uit een anti-aanbaklaag. Hierdoor bak je jouw biefstukjes niet aan. Het is daarom wel belangrijk om enkel kunststof en houten kookgerei te gebruiken. Het gebruik van metaal beschadigt de anti-aanbaklaag mogelijk. Je gebruikt de pannen op elke warmtebron. De pannen mogen na gebruik in de vaatwasser. Voor lang gebruik is met de hand afwassen een stuk beter.

De bakpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 150 °C. Je gebruikt weinig olie of boter tijdens het bakken, dankzij de anti-aanbaklaag. Aluminium pannen zijn licht van gewicht en hierdoor makkelijk te verplaatsen. De antiaanbaklaag is niet krasbestendig, let dus op met metalen keukenhulpen.

In de BK Conical Deluxe Koekenpan 28 cm schroei jij met gemak 2 malse biefstukken dicht. De koekenpan heeft een dikke rvs bodem van 3Ply, een combinatie van aluminium en rvs. Dit zorgt voor een snelle warmteopname en gelijkmatige warmteverdeling, hierdoor bak je snel en op een hoge temperatuur. Je gebruikt de pan op alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan iedere temperatuur. Handig, als je de biefstukken langzaam wilt laten garen in de oven. Na het bakken is afwassen niet nodig, de koekenpan gaat namelijk gewoon de vaatwasmachine in.

Deze pan heeft een topklasse bouwkwaliteit, waardoor 'ie stevig is en lang mee gaat. Je schroeit vlees gemakkelijk dicht doordat het vet zich goed over de reliëfbodem verspreidt. Een bakpan met een diameter van 28 cm is geschikt voor het bakken van grote stukken vlees. Bij een rvs baklaag blijven ingrediënten snel kleven aan de pan, hierdoor heb je kans op aanbakken.

In deze Demeyere Alu Pro Koekenpannenset 24 + 28 cm bak jij voortaan de lekkerste stukken vlees of vis. De set bestaat uit een koekenpan met een diameter van 24 centimeter en een koekenpan met een diameter van 28 centimeter. Zo bak je in de ene pan krokante aardappelschijfjes en in de ander biefstukjes met champignons. Beide pannen beschikken over een titanium antiaanbaklaag, hierdoor heb je weinig boter of olie nodig bij het bakken. Je gebruikt de set op een traditioneel gasfornuis of op een inductie, keramische of elektrische kookplaat. Reinig de pannen na gebruik in de vaatwasmachine.

De bakpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 230 °C. Je gebruikt weinig olie of boter tijdens het bakken, dankzij de anti-aanbaklaag. Aluminium pannen zijn licht van gewicht en hierdoor makkelijk te verplaatsen. De anti-aanbaklaag is niet krasbestendig, let dus op met metalen keukenhulpen.

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wij zijn benieuwd naar jou reactie op dit artikel!x