Beste wokpan zonder Teflon of PFAS anti-aanbaklaag

Veel mensen zijn zeer gecharmeerd van wokken. Chinese en andere Aziatische gerechten hebben inmiddels een prominente plek ingenomen binnen de Nederlandse keuken. Deze specifieke gerechten worden veelal klaargemaakt in speciale wokpannen. Een wokpan zonder teflon is comfortabel in gebruik en breed in te zetten.

Heb jij nog geen wokpan? Of is jouw vertrouwde wok toe aan vervanging? Een wokpan zonder anti-aanbaklaag is ten zeerste aan te raden. En hier zijn verschillende redenen voor. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan vooral verder.

Wat is een wokpan?

Ben je nog niet bekend met wokpannen? Of heb je deze überhaupt niet in huis?  Dat is niet erg, want je bent op de juiste plek. Allereerst gaan we jou van A tot Z op de hoogte brengen hiervan.

Een wokpan is in geen enkel opzicht te vergelijken met een traditionele koekenpan, al wordt deze vergelijking nog regelmatig gemaakt. Wokpannen beschikken namelijk over de volgende, herkenbare eigenschappen:

 • Groter;
 • Zwaarder;
 • Dieper;
 • Dunner materiaal;
 • Groot handvat;

Doordat een wokpan over de bovenstaande kenmerken beschikt, worden de smaken van het gerecht uniek. Voor het wokken hoef je ook nauwelijks boter of olie te gebruiken, wat natuurlijk goed is voor de gezondheid. Bovendien gaan essentiële voedingsstoffen niet verloren.

Wokpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De keuze is reuze wat dat betreft. We raden jou echter aan om voor een wokpan zonder teflon te kiezen. Waarom? Dat vertellen we je later. 

Wat is een wokpan zonder anti-aanbaklaag?

Pannen beschikken veelal over anti-aanbaklagen. De meeste mensen hebben hier een sterke voorkeur voor. Deze aanbaklagen voorkomen aangekoekte vetresten – die de pan beschadigen – en maken de schoonmaak daardoor makkelijker. Tenminste, dat is de veronderstelling.

Wokpannen zonder pfas hebben geen speciale aanbaklaag. En hoewel je het niet zou verwachten, heeft dat meer voor- dan nadelen.

Waarom een wokpan zonder teflon aanschaffen?

Er zijn verschillende redenen die een wokpan zonder teflon aanschaffen de moeite meer dan waard maken. Dit zijn veelal punten waar niet echt vaak naar wordt gekeken. We zetten ze hieronder op een rijtje en geven er een uitgebreide beschrijving bij:

 • Levensduur. Pannen met anti-aanbaklagen gaan aanzienlijk korter mee. Is de pan (licht) beschadigd vanbinnen? Dan is vervanging onvermijdelijk. Raakt de anti-aanbaklaag namelijk beschadigd, dan kan dit zelfs gevaarlijk worden.
 • Gezondheid. Over het algemeen zijn anti-aanbaklagen niet gevaarlijk of zorgelijk. Dit kan het echter wel worden. Bijvoorbeeld als de pan verouderd of beschadigd is. De aanbaklaag gaat dan verdampen, waarna giftige stoffen ontstaan. Deze zijn schadelijk voor mens en dier. Kies je een wok zonder pfas? Dan vermijd je gezondheidsrisico’s.
 • Gebruik. Zonder anti-aanbaklaag wordt voedsel sneller gaar én knapperiger. Dit is vooral een pluspunt ten aanzien van wokgerechten. 
 • Schoonmaak. Een wok zonder pfas is eveneens makkelijk af te wassen. Desnoods laat je de pan een nacht lang weken in warm water, om zo vetresten te verwijderen.

Voornamelijk het stukje ‘gezondheid’ is de grootste reden dat wokpannen zonder anti-aanbaklaag in trek zijn. Dat is natuurlijk niet vreemd. Eventuele risico’s kun je hiermee volledig uitsluiten.

Daarnaast is ook de duurzaamheid een belangrijk aspect. Omdat de wokpan geen anti-aanbaklaag heeft, hoeft deze niet vroegtijdig vervangen te worden. Onder aan de streep scheelt dit aanzienlijk veel.

Welke wok zonder pfas is de beste?

Is een wok zonder teflon wat jou betreft meer dan de moeite waard? Of is jouw huidige wok toe aan een update? Dan is het tijd voor een definitieve aanschaf.

Mocht je behoefte hebben aan uitgebreid advies, dan hebben we hieronder enkele wokpannen zonder anti-aanbaklagen voor je op een rijtje gezet:

Dit zijn de beste wokpannen zonder Teflon of PFAS anti-aanbaklaag!

#1 BK Wokpan Bright RVS – ø 28cm

Deze wokpan zonder teflon is van het merk BK. Deze wok is volledig samengesteld van RVS – roestvrij staal. Dit betekent simpelweg dat de duurzaamheid en kwaliteit hoog staan. Daarbij heeft roestvrij staal de eigenschap optimaal te verhitten. Zeker voor wokgerechten is dat natuurlijk geen overbodige luxe.

Anders dan ander wokpannen zonder anti-aanbaklaag, mag je de wok van BK rustig afwassen in de afwasmachine. Daarbij is de wok geschikt voor iedere kookplaat, plus oven. Het toffe handvat maakt dat je de pan makkelijk kunt vasthouden en opbergen. Deze kun je zelfs ergens ophangen. Al met al is de wok zonder pfas van BK een zeer goede keuze.

BK heeft trouwens ook een geweldige koekenpan zonder teflon!


#2 WMF Fusiontec Mineral Wokpan 28 cm Platinum

De WMF Fusiontec Mineral Wokpan 28 cm Platinum is gemaakt van staal en mineralen. Hierdoor is de pan erg stevig en gaat 'ie lang mee. Het materiaal is naast stevig ook erg glad, zodat je de pan gemakkelijk schoonmaakt. Je gebruikt de wokpan op alle warmtebronnen, inclusief inductie en in de oven. Handig, wanneer je ingrediënten in de pan aanbakt op het fornuis en daarna laat doorgaren in de oven. De pan heeft een aardig formaat en is daardoor zwaar wanneer 'ie vol zit met ingrediënten. Dankzij de 2 handvatten pak je de pan toch gemakkelijk en stevig vast. Klaar met koken? Was voor een langere levensduur van de pannen met de hand af.

Deze pan heeft een topklasse bouwkwaliteit, waardoor 'ie stevig is en lang mee gaat. De bakpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan iedere temperatuur. Je schroeit gemakkelijk een stuk rood vlees dicht dankzij de rvs baklaag. Een rvs handgreep warmt op, kijk dus goed uit bij het verplaatsen van de pan.


#3 Jay Hill Wokpan Gietijzer – ø 32cm

Ligt jouw voorkeur bij een stevige, onverwoestbare wokpan zonder teflon? Dan zou dit model van Jay Hill zeer geschikt kunnen zijn. De pan beschikt over een gewicht van 3,5 kilogram en is daarmee een prima exemplaar om te gebruiken.

Het gewicht daarentegen hoeft niets af te doen aan het gebruiksgemak. Daar zorgen de twee handvaten voor. Hiermee is de wok makkelijk te verplaatsen. En dat is nog niet alles. De wok kun je gebruiken op vrijwel iedere kookplaat. Zo ben je nooit afhankelijk van enkel gas of inductie.

En het verdere onderhoud? Daar heb je helemaal geen omkijken naar. Water en keukenpapier zijn al voldoende. Dat is niet slecht, toch?

Verkrijgbaar bij

bol.com

#4 Blackwell Wokpan Voccelli Plaatstaal – ø 35cm

De wokpan zonder teflon van Blackwell is eveneens een goede keuze. En niet alleen qua gebruik. Want zeg nu zelf, het plaatstaal geeft de wok een unieke en – bijna – industriële uitstraling. Hoewel het gebruiksgemak bovenaan staat, mag het uiterlijk niet worden vergeten.

Je maakt gebruik van twee verschillende handvaten. Deze warmen echter niet op, waardoor je de pan veilig kunt oppakken of verplaatsen. Hoewel de wok niet geschikt is voor de vaatwasser, hoeft dat geen nadeel te zijn. Voor de afwas heb je enkel en alleen lauw water nodig. De rest gaat vrijwel vanzelf.


#5 Demeyere Wokpan 32 cm

De Demeyere Wokpan 32 cm staat paraat voor de bereiding van een Aziatische maaltijd. De pan is opgebouwd uit 7 lagen die doorlopen tot de rand en het materiaal is in totaal 2,3 mm dik. Dit zorgt voor een zeer goede en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte. Zo roerbak je vlees en groenten snel gaar en blijven ze toch knapperig. Het handvat van de Demeyere Wok wordt gelast en niet geschroefd, hierdoor krijgen vuil en vet geen kans zich te nestelen. De Demeyere Wok is afgewerkt met een oppervlaktebehandeling waardoor je hem gemakkelijk reinigt en het roestvrijstaal zilverwit blijft. Zelfs na jarenlang gebruik.

Deze pan heeft een topklasse bouwkwaliteit, waardoor 'ie stevig is en lang mee gaat. De pan heeft 2 handgrepen, zodat je de pan veilig en gemakkelijk verplaatst. De bakpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 230 °C. Een bakpan met een diameter van 32 cm is erg groot, hierdoor heb je minder ruimte meer voor andere pannen op het fornuis.

Wat is belangrijk bij een wokpan zonder anti-aanbaklaag?

Hierboven staan enkele aanbevelingen voor je beschreven. Hierin vind je verschillende wokpannen, met andere eigenschappen. Wellicht staat hier iets voor je tussen.

Wil je je graag goed voorbereiden op de koop van een nieuwe wok zonder anti-aanbaklaag? Dit zijn onze laatste tips daarvoor:

 • Let op de uiteindelijke grootte van de pan. Beslis dit aan de hand van de gezinsgrootte en het soort gerechten;
 • Stel van tevoren een persoonlijk budget beschikbaar. Aan de hand daarvan wordt de zoektocht makkelijker en overzichtelijker;
 • Kies de juiste pan voor de juiste kookplaat. Zo weet je zeker dat je de wokpan ook daadwerkelijk kunt gebruiken.

Deze wokpan zonder teflon is van het merk BK. Deze wok is volledig samengesteld van RVS – roestvrij staal. Dit betekent simpelweg dat de duurzaamheid en kwaliteit hoog staan. Daarbij heeft roestvrij staal de eigenschap optimaal te verhitten. Zeker voor wokgerechten is dat natuurlijk geen overbodige luxe.

Anders dan ander wokpannen zonder anti-aanbaklaag, mag je de wok van BK rustig afwassen in de afwasmachine. Daarbij is de wok geschikt voor iedere kookplaat, plus oven. Het toffe handvat maakt dat je de pan makkelijk kunt vasthouden en opbergen. Deze kun je zelfs ergens ophangen. Al met al is de wok zonder pfas van BK een zeer goede keuze.

BK heeft trouwens ook een geweldige koekenpan zonder teflon!

De WMF Fusiontec Mineral Wokpan 28 cm Platinum is gemaakt van staal en mineralen. Hierdoor is de pan erg stevig en gaat 'ie lang mee. Het materiaal is naast stevig ook erg glad, zodat je de pan gemakkelijk schoonmaakt. Je gebruikt de wokpan op alle warmtebronnen, inclusief inductie en in de oven. Handig, wanneer je ingrediënten in de pan aanbakt op het fornuis en daarna laat doorgaren in de oven. De pan heeft een aardig formaat en is daardoor zwaar wanneer 'ie vol zit met ingrediënten. Dankzij de 2 handvatten pak je de pan toch gemakkelijk en stevig vast. Klaar met koken? Was voor een langere levensduur van de pannen met de hand af.

Deze pan heeft een topklasse bouwkwaliteit, waardoor 'ie stevig is en lang mee gaat. De bakpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan iedere temperatuur. Je schroeit gemakkelijk een stuk rood vlees dicht dankzij de rvs baklaag. Een rvs handgreep warmt op, kijk dus goed uit bij het verplaatsen van de pan.

De wokpan zonder teflon van Blackwell is eveneens een goede keuze. En niet alleen qua gebruik. Want zeg nu zelf, het plaatstaal geeft de wok een unieke en – bijna – industriële uitstraling. Hoewel het gebruiksgemak bovenaan staat, mag het uiterlijk niet worden vergeten.

Je maakt gebruik van twee verschillende handvaten. Deze warmen echter niet op, waardoor je de pan veilig kunt oppakken of verplaatsen. Hoewel de wok niet geschikt is voor de vaatwasser, hoeft dat geen nadeel te zijn. Voor de afwas heb je enkel en alleen lauw water nodig. De rest gaat vrijwel vanzelf.

De Demeyere Wokpan 32 cm staat paraat voor de bereiding van een Aziatische maaltijd. De pan is opgebouwd uit 7 lagen die doorlopen tot de rand en het materiaal is in totaal 2,3 mm dik. Dit zorgt voor een zeer goede en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte. Zo roerbak je vlees en groenten snel gaar en blijven ze toch knapperig. Het handvat van de Demeyere Wok wordt gelast en niet geschroefd, hierdoor krijgen vuil en vet geen kans zich te nestelen. De Demeyere Wok is afgewerkt met een oppervlaktebehandeling waardoor je hem gemakkelijk reinigt en het roestvrijstaal zilverwit blijft. Zelfs na jarenlang gebruik.

Deze pan heeft een topklasse bouwkwaliteit, waardoor 'ie stevig is en lang mee gaat. De pan heeft 2 handgrepen, zodat je de pan veilig en gemakkelijk verplaatst. De bakpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan 230 °C. Een bakpan met een diameter van 32 cm is erg groot, hierdoor heb je minder ruimte meer voor andere pannen op het fornuis.