Beste PFAS waterfilters! Kun je PFAS uit drinkwater filteren?

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht besteed aan de kwaliteit van ons drinkwater en de mogelijke aanwezigheid van potentieel schadelijke stoffen. Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat het zeer aan te raden is om een PFAS waterfilter te gebruiken. Een groep chemicaliën die recentelijk onder de loep is genomen, zijn de zogenaamde PFAS (Per- en Polyfluoralkylstoffen Stoffen), waarvan PFOA (Perfluoroctaanzuur) een veelvoorkomend lid is. Deze stoffen zijn persistent, bio accumulerend en toxisch, waardoor ze zorgwekkende verontreinigende stoffen zijn. Het filteren van PFAS uit ons drinkwater is dan ook een onderwerp van groot belang. In dit artikel gaan we diep in op het concept van PFAS-waterfilters: hoe ze werken, de voordelen en nadelen ervan, en waarom het verstandig kan zijn om er een aan te schaffen.

Wat zijn PFAS en waarom zijn ze zorgwekkend?

PFAS zijn een groep van meer dan 4.000 synthetische chemicaliën die sinds de jaren 1940 worden gebruikt in een breed scala aan industriële toepassingen en consumentenproducten, zoals anti-aanbakpannen, waterdichte kleding en vuurblusschuim. Ze staan bekend om hun weerstand tegen water, vet en hitte.

Deze eigenschappen hebben echter ook een keerzijde: PFAS zijn bijzonder persistent in het milieu en in het menselijk lichaam – wat betekent dat ze niet van nature afbreken en zich kunnen ophopen na verloop van tijd. Sommige PFAS zijn in verband gebracht met negatieve gezondheidseffecten, waaronder effecten op het immuunsysteem, verhoogde cholesterol, problemen met de voortplanting en ontwikkeling, en verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.

Ondertussen is in de US Amerika een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat bijna 50% van al het kraanwater al daar PFAS bevat! Ook in Nederland bevat ons kraanwater PFAS, daar is onze overheid heel duidelijk over check dat hier..

PFAS uit water filteren
PFAS kun je uit het water filteren met een PFAS waterfilter.

Kun je PFAS uit drinkwater filteren?

Het antwoord op deze vraag is ja, het is technisch mogelijk om PFAS uit drinkwater te filteren. Echter, niet alle waterfilters zijn in staat om PFAS effectief te verwijderen, en sommige filtermethoden zijn effectiever dan andere. De meest effectieve methoden voor het verwijderen van PFAS omvatten actieve koolstoffilters, omgekeerde osmose systemen en ionenwisselaars.

Zo werkt een PFAS waterfilter

Hoe werkt een PFAS waterfilter?

PFAS waterfilters werken op verschillende manieren, afhankelijk van het specifieke type filter.

Actieve koolstoffilters: werken door het water door een bed van geactiveerde koolstof te laten stromen. De PFAS-moleculen worden aangetrokken door het koolstofmateriaal en blijven eraan vastzitten, waardoor ze effectief uit het water worden verwijderd.

Omgekeerde osmose systemen: dwingen het water onder druk door een semipermeabel membraan dat de meeste verontreinigingen, waaronder PFAS, kan tegenhouden. Deze systemen zijn over het algemeen zeer effectief in het verwijderen van PFAS, maar ze kunnen ook mineralen uit het water verwijderen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid.

Ionenwisselaars: verwijderen verontreinigingen uit het water door gebruik te maken van harsen die geladen ionen uitwisselen met andere ionen in het water. Deze technologie kan effectief zijn bij het verwijderen van bepaalde types PFAS.

Wat zijn de voordelen van een PFAS drinkwaterfilter?

Voordelen van een PFAS waterfilter

Het gebruik van een drinkwaterfilter dat PFAS kan verwijderen, biedt verschillende voordelen.

Verbeterde gezondheid: Gezien de mogelijke gezondheidsrisico’s die aan PFAS zijn verbonden, is het verminderen van de blootstelling aan deze chemicaliën een duidelijk voordeel. Door het filteren van drinkwater kunnen we de inname van PFAS aanzienlijk verminderen.

Bescherming tegen andere verontreinigingen: Veel PFAS-waterfilters zijn ook in staat om andere verontreinigingen te verwijderen, zoals zware metalen, bacteriën en virussen, waardoor de algemene kwaliteit van het drinkwater wordt verbeterd.

Gemoedsrust: Weten dat het water dat u en uw gezin drinken vrij is van PFAS en andere verontreinigingen kan gemoedsrust bieden.

Wat zijn de Nadelen van PFAS drinkwaterfilters

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van PFAS-drinkwaterfilters.

Kosten: Waterfiltersystemen kunnen duur zijn, zowel wat betreft de initiële kosten als de lopende kosten voor vervanging van filtercartridges.

Mogelijk verlies van gunstige mineralen: Zoals eerder vermeld, kunnen sommige filtermethoden, zoals omgekeerde osmose, ook gunstige mineralen uit het water verwijderen.

Onderhoud: Alle waterfiltersystemen vereisen regelmatig onderhoud om effectief te blijven. Dit kan het regelmatig vervangen van de filtercartridges omvatten, evenals het controleren van het systeem op lekkages of andere problemen.

Dit zijn de beste PFAS waterfilters

Het mag wel duidelijk zijn dat als jij iets om je gezondheid geeft je het beste je drinkwater kunt filteren. Wij hebben voor jou de beste PFAS waterfilters op een rij gezet. Hopelijk hebben wij jou geholpen bij het kiezen van een goede PFAS waterfilter!

Dit zijn de beste waterfilters waarmee je PFAS en andere chemische stoffen uit je drinkwater kunt filteren!

#1 LifeStraw® waterfilterfles Go 650ml – blauw


Ontdek de kracht van veilig en schoon drinkwater waar je ook bent met de LifeStraw® Go 650ml waterfilterfles. Deze handige blauwe fles, perfect voor jouw outdooravonturen, beschikt over een geïntegreerd LifeStraw® waterfilter dat zelfs PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) uit het water haalt. Vullen, drinken en genieten, zo eenvoudig is het. Bovendien help je met elke aankoop bij te dragen aan schonere waterprojecten wereldwijd. Met LifeStraw® Go, ben je altijd klaar voor het avontuur!


#2 BRITA – Waterfilterfles VITAL – 0,6L – Blauw – inclusief 1 MicroDisc waterfilter


Ontdek de BRITA PFAS Waterfilterfles, jouw perfecte metgezel voor een actieve levensstijl. Deze stijlvolle en compacte BPA-vrije fles filtert niet alleen kalk en smaakverstorende stoffen terwijl je drinkt, maar ook microdeeltjes en sporen van onzuiverheden, waaronder PFAS. Met de BRITA MicroDisc met unieke Pure-Taste-Technologie, geniet je van heerlijk water, vrij van chloor en andere ongewenste elementen. Tegelijkertijd blijven essentiële mineralen zoals magnesium en calcium behouden. De fles is eenvoudig te reinigen, vaatwasmachinebestendig en kan 0,6 liter gefilterd water bevatten. Eén MicroDisc gaat tot 4 weken mee, dus geniet van fris en schoon water, met minder afval, waar je ook bent. Europese kwaliteit, BRITA garandeert het!


#3 Royal Berkey Waterfilter

Het Royal Berkey waterfilter systeem is je ultieme partner voor schone en gezonde hydratatie. Met een indrukwekkende capaciteit van 12,5 liter is het perfect voor grote gezinnen, reizigers, groepsactiviteiten en noodsituaties. De Black Berkey waterzuiveringselementen filteren moeiteloos alles van virussen en parasieten tot schadelijke chemicaliën en zware metalen, en zelfs PFAS, terwijl ze heilzame mineralen behouden. Deze krachtige zwaartekracht filters zijn herbruikbaar, besparen je de kosten van wegwerp filters en bieden jarenlang efficiënte waterzuivering. De Royal Berkey, geschikt voor 2-6 personen, levert tot 15,1 liter per uur gezuiverd water, zodat je altijd toegang hebt tot vers, zuiver water. Ervaar de nieuwe standaard in waterzuivering met het Royal Berkey waterfilter systeem.


#4 BRITA – PFAS Waterfilter 8.2L – Inclusief filterpatroon!

Ontdek de BRITA waterfilterkan, een topproduct van 100% Europese kwaliteit, speciaal ontworpen om jou en je gezin continu te voorzien van heerlijk zacht en smaakvol drinkwater. Met de gebruiksvriendelijke tapkraan en de XXL capaciteit, filtert deze waterkan met gemak kalk en andere smaakverstorende stoffen. Bovendien, dankzij de krachtige MAXTRA PRO MicroFlow Technology, filtert deze kan nu ook PFAS! De innovatieve filterpatronen gaan tot 4 weken of 150 liter mee, waardoor je minder vaak hoeft te ontkalken en je huishoudapparaten langer meegaan. Het filterstation past perfect in de koelkast, en met de slimme BRITA Memo word je elke 4 weken herinnerd om het filter te vervangen. Zo draag je bij aan een beter milieu door minder plastic waterflessen te gebruiken en geniet je altijd van perfect gefilterd water. Met BRITA wordt elk glas water een frisse, pure ervaring.


#5 Aqualine 12 PFAS waterfilter glas – alkalisch


Ontdek de Aqualine/AQV 12, jouw 4-in-1 wateroplossing voor kristalhelder, gezond drinkwater. Dit systeem filtert niet alleen kraanwater, maar mineraliseert, vitaliseert en maakt het ook licht basisch (alkalisch) met behulp van een losse pH ring. Met de capaciteit om ook PFAS te filteren, maakt het een einde aan zorgen over chloor, zware metalen, vluchtige organische stoffen, pesticiden, medicijnresten en micro-plastics in je water. Perfect voor gezinnen, praktijken, of als je graag kookt met gefilterd water. Compact met een hoogte van 56 cm en breedte van 32 cm, past het moeiteloos in elke ruimte zonder stroom- of wateraansluiting. Geniet van de uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding, de vrijheid van schadelijke stoffen en de natuurlijke mineralisatie door de mineraalstenen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€289,00)

#6 BRITA – Waterfilterkan Marella Cool – Blauw – 2,4L


Geniet met de BRITA PFAS waterfilter kan snel van heerlijk zacht, PFAS-gefilterd drinkwater. Vul gewoon je kan, en BRITA filtert kalk en andere smaak- en geur verstorende stoffen moeiteloos uit het kraanwater. Perfect voor warme en koude dranken en smakelijk koken. Dankzij de MAXTRA+ filterpatronen is ontkalken nauwelijks meer nodig, waardoor ook je huishoudapparaten langer meegaan. De handige elektronische Memo herinnert je aan het ideale vervangingsmoment. De kan past in de koelkastdeur en is vaatwasmachinebestendig (behalve het deksel). Zo geniet je altijd van fris, heerlijk BRITA gefilterd water.


#7 ZeroWater – 5,4 Liter – PFAS waterfilterkan met TDS Meter

Ontdek de ongeëvenaarde kracht van ZeroWater PFAS waterfilters - de enige waterfilterkannen op de markt die door de NSF zijn gecertificeerd voor het filteren van lood en chroom. Dankzij vijf verschillende filtertechnologieën wordt bijna alle vervuiling uit je leidingwater gezuiverd, wat resulteert in zacht, puur water. Met het gebruik van een foam verdeler, een meer-laags actief koolstof en oxidatie reductielegering, een ionisatie wisselaar en een ultrafijne zeef, zorgt ZeroWater voor een optimale zuivering, zelfs tot het filteren van PFAS.

Daarnaast wordt met elke filter een TDS meter meegeleverd voor het nauwkeurig monitoren van de filterstatus. Perfect voor het zetten van de allerbeste kopjes thee, aangezien ZeroWater het water filtert tot een TDS-waarde van 0, waardoor de unieke smaken van je thee optimaal tot hun recht komen. Ervaar zelf het verschil dat ZeroWater kan maken!

Verkrijgbaar bij

bol.com (€56,00)

Conclusie: Het is verstandig om een PFAS-drinkwaterfilter aan te schaffen?

Gezien de mogelijke gezondheidsrisico’s die aan PFAS zijn verbonden, en het feit dat deze stoffen in veel drinkwatervoorraden worden aangetroffen, kan het zeker verstandig zijn om een drinkwaterfilter aan te schaffen dat in staat is om deze chemicaliën te verwijderen. Het is echter belangrijk om de verschillende beschikbare opties te onderzoeken, en om een systeem te kiezen dat niet alleen effectief is in het verwijderen van PFAS, maar ook past bij uw budget en levensstijl.

In conclusie, hoewel het gebruik van een PFAS-drinkwaterfilter enkele nadelen met zich mee kan brengen, biedt het duidelijke voordelen op het gebied van gezondheid en gemoedsrust. Zorgvuldige selectie en onderhoud van het filtersysteem kunnen helpen om de nadelen te minimaliseren en te zorgen voor veilig, schoon drinkwater voor u en uw gezin.


Ontdek de kracht van veilig en schoon drinkwater waar je ook bent met de LifeStraw® Go 650ml waterfilterfles. Deze handige blauwe fles, perfect voor jouw outdooravonturen, beschikt over een geïntegreerd LifeStraw® waterfilter dat zelfs PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) uit het water haalt. Vullen, drinken en genieten, zo eenvoudig is het. Bovendien help je met elke aankoop bij te dragen aan schonere waterprojecten wereldwijd. Met LifeStraw® Go, ben je altijd klaar voor het avontuur!


Ontdek de BRITA PFAS Waterfilterfles, jouw perfecte metgezel voor een actieve levensstijl. Deze stijlvolle en compacte BPA-vrije fles filtert niet alleen kalk en smaakverstorende stoffen terwijl je drinkt, maar ook microdeeltjes en sporen van onzuiverheden, waaronder PFAS. Met de BRITA MicroDisc met unieke Pure-Taste-Technologie, geniet je van heerlijk water, vrij van chloor en andere ongewenste elementen. Tegelijkertijd blijven essentiële mineralen zoals magnesium en calcium behouden. De fles is eenvoudig te reinigen, vaatwasmachinebestendig en kan 0,6 liter gefilterd water bevatten. Eén MicroDisc gaat tot 4 weken mee, dus geniet van fris en schoon water, met minder afval, waar je ook bent. Europese kwaliteit, BRITA garandeert het!

Het Royal Berkey waterfilter systeem is je ultieme partner voor schone en gezonde hydratatie. Met een indrukwekkende capaciteit van 12,5 liter is het perfect voor grote gezinnen, reizigers, groepsactiviteiten en noodsituaties. De Black Berkey waterzuiveringselementen filteren moeiteloos alles van virussen en parasieten tot schadelijke chemicaliën en zware metalen, en zelfs PFAS, terwijl ze heilzame mineralen behouden. Deze krachtige zwaartekracht filters zijn herbruikbaar, besparen je de kosten van wegwerp filters en bieden jarenlang efficiënte waterzuivering. De Royal Berkey, geschikt voor 2-6 personen, levert tot 15,1 liter per uur gezuiverd water, zodat je altijd toegang hebt tot vers, zuiver water. Ervaar de nieuwe standaard in waterzuivering met het Royal Berkey waterfilter systeem.

Ontdek de BRITA waterfilterkan, een topproduct van 100% Europese kwaliteit, speciaal ontworpen om jou en je gezin continu te voorzien van heerlijk zacht en smaakvol drinkwater. Met de gebruiksvriendelijke tapkraan en de XXL capaciteit, filtert deze waterkan met gemak kalk en andere smaakverstorende stoffen. Bovendien, dankzij de krachtige MAXTRA PRO MicroFlow Technology, filtert deze kan nu ook PFAS! De innovatieve filterpatronen gaan tot 4 weken of 150 liter mee, waardoor je minder vaak hoeft te ontkalken en je huishoudapparaten langer meegaan. Het filterstation past perfect in de koelkast, en met de slimme BRITA Memo word je elke 4 weken herinnerd om het filter te vervangen. Zo draag je bij aan een beter milieu door minder plastic waterflessen te gebruiken en geniet je altijd van perfect gefilterd water. Met BRITA wordt elk glas water een frisse, pure ervaring.


Geniet met de BRITA PFAS waterfilter kan snel van heerlijk zacht, PFAS-gefilterd drinkwater. Vul gewoon je kan, en BRITA filtert kalk en andere smaak- en geur verstorende stoffen moeiteloos uit het kraanwater. Perfect voor warme en koude dranken en smakelijk koken. Dankzij de MAXTRA+ filterpatronen is ontkalken nauwelijks meer nodig, waardoor ook je huishoudapparaten langer meegaan. De handige elektronische Memo herinnert je aan het ideale vervangingsmoment. De kan past in de koelkastdeur en is vaatwasmachinebestendig (behalve het deksel). Zo geniet je altijd van fris, heerlijk BRITA gefilterd water.

KokenKoken
KokenKoken
0 0 votes
Beoordeel artikel
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments