50% van al het US drinkwater bevat PFAS!!

Minstens 45% van het kraanwater in Amerika bevat naar schatting een of meer soorten chemicaliën, bekend als per- en polyfluoralkylstoffen, of PFAS, volgens een nieuw onderzoek door de Amerikaanse Geologische Dienst. Er zijn meer dan 12.000 soorten PFAS, waarvan niet allemaal met de huidige tests te detecteren zijn; in het onderzoek van de USGS werd gezocht naar de aanwezigheid van 32 soorten.

Eerste grote onderzoek naar PFAS in US kraanwater

Dit onderzoek van de USGS is de eerste keer dat iemand op grote schaal in het hele land PFAS in kraanwater uit zowel particuliere als door de overheid gereguleerde openbare watervoorzieningen heeft getest en vergeleken. Die data werden gebruikt om de PFAS-verontreiniging landelijk te modelleren en schatten. Deze studie van de USGS kan mensen helpen hun risico op blootstelling te begrijpen en beleids- en beheerbeslissingen te informeren over test- en behandelopties voor drinkwater.

Wat is PFAS?

PFAS zijn een groep synthetische chemicaliën die worden gebruikt in een breed scala aan veelvoorkomende toepassingen, van de bekleding van fastfooddozen en antiaanbakpannen tot brandblusschuim en andere doeleinden. Hoge concentraties van sommige PFAS kunnen volgens het U.S. Environmental Protection Agency leiden tot negatieve gezondheidsrisico’s bij mensen. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om de mogelijke gezondheidseffecten van PFAS-blootstelling over lange perioden beter te begrijpen. Omdat ze heel langzaam afbreken, worden PFAS vaak “eeuwige chemicaliën” genoemd. Hun persistentie in het milieu en prevalentie in het hele land maken ze tot een uniek waterkwaliteitsprobleem.

Kraanwater getest op PFAS in Amerika

Kraanwater testen op PFAS

“USGS-wetenschappers testten water dat direct uit de keukenkranen van mensen uit het hele land was verzameld, waardoor de meest uitgebreide studie tot nu toe over PFAS in kraanwater uit zowel privébronnen als openbare watervoorzieningen mogelijk werd,” zei Kelly Smalling, de onderzoeks-hydroloog van de USGS en de leidende auteur van de studie. “De studie schat dat ten minste één type PFAS – van degenen die werden gecontroleerd – aanwezig zou kunnen zijn in bijna de helft van het kraanwater in de VS. Bovendien waren de PFAS-concentraties vergelijkbaar tussen openbare voorzieningen en privéputten.”

De EPA reguleert openbare watervoorzieningen en huiseigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, testen en behandelen van particuliere watervoorzieningen. Degenen die geïnteresseerd zijn in het testen en behandelen van privéputten, moeten contact opnemen met hun lokale en staatsambtenaren voor begeleiding. Testen is de enige manier om de aanwezigheid van deze verontreinigingen in putten te bevestigen. Voor meer informatie over PFAS-regelgeving, bezoek je de website van de EPA over PFAS.

De studie testte op 32 afzonderlijke PFAS-verbindingen met behulp van een methode die is ontwikkeld door het Nationaal Waterkwaliteitslaboratorium van de USGS. De in deze studie meest frequent gedetecteerde verbindingen waren PFBS, PFHxS en PFOA. De voorlopige gezondheidsadviezen die in 2022 door de EPA zijn uitgebracht voor PFOS en PFOA, werden in elke steekproef waarin ze in deze studie werden gedetecteerd, overschreden.

Wetenschappers verzamelden monsters van kraanwater van 716 locaties die een reeks van lage, middelhoge en hoge menselijk beïnvloede gebieden vertegenwoordigen. De lage categorie omvat beschermde gebieden; medium omvat residentiële en landelijke gebieden zonder bekende PFAS-bronnen; en hoog omvat stedelijke gebieden en locaties met gemelde PFAS-bronnen zoals industrie of afvalplaatsen.

Een USGS-kaart van de VS met stippen die de kraanwatermonstersites in het hele land vertegenwoordigen, varieert in grootte en schaduw van blauw.
Een USGS-kaart van de VS met stippen die de kraanwatermonstersites in het hele land vertegenwoordigen, varieert in grootte en schaduw van blauw.

Deze USGS-kaart toont het aantal PFAS gedetecteerd in monsters van kraanwater van geselecteerde sites in het hele land. De bevindingen zijn gebaseerd op een USGS-studie van monsters genomen tussen 2016 en 2021 van particuliere en openbare voorzieningen op 716 locaties. De kaart vertegenwoordigt niet de enige locaties in de VS met PFAS.

De meeste blootstelling werd waargenomen in de buurt van stedelijke gebieden en potentiële PFAS-bronnen. Dit omvatte de Great Plains, de Great Lakes, de Eastern Seaboard en de Central/Southern California-regio’s. De resultaten van de studie zijn in overeenstemming met eerder onderzoek dat concludeert dat mensen in stedelijke gebieden een grotere kans hebben op PFAS-blootstelling. USGS-wetenschappers schatten dat de kans dat PFAS niet wordt waargenomen in kraanwater ongeveer 75% is in landelijke gebieden en ongeveer 25% in stedelijke gebieden.

Zit er PFAS in Nederlands drinkwater?

Het antwoord kunnen we heel kort over zijn, JA!!
Dat staat letterlijk zonder uitleg op de website van het RIVM, kijk HIER maar…

Tips minder blootstelling aan PFAS stoffen

hier zijn enkele tips om de blootstelling aan per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) te verminderen. PFAS zijn een groep chemicaliën die vaak worden aangetroffen in een groot aantal consumentenproducten vanwege hun water- en vetbestendige eigenschappen. Blootstelling aan PFAS kan de gezondheid beïnvloeden, dus het is een goed idee om te proberen de blootstelling aan deze stoffen te verminderen.

  1. Let op je kookgerei: Veel anti-aanbakpannen bevatten PFAS. Overweeg om in plaats daarvan pannen van roestvrij staal of gietijzer te gebruiken. Check hier alle pannen zonder anti-aanbaklaag!
  2. Wees bewust van verpakkingen voor voedsel: PFAS worden vaak gebruikt in verpakkingen van fastfood en magnetronpopcorn. Probeer waar mogelijk vers bereide maaltijden te eten en popcorn in een pot op het fornuis te maken.
  3. Controleer de labels op water- en vlekbestendige producten: PFAS kunnen worden aangetroffen in waterafstotende kleding, vlekbestendige meubels en tapijten. Overweeg alternatieven die geen PFAS bevatten.
  4. Filter je drinkwater: Als je in een gebied woont waarvan bekend is dat het verontreinigd is met PFAS, gebruik dan een waterfilter dat deze chemicaliën kan verwijderen.
  5. Vermijd schuimproducten: Sommige soorten schuimproducten, zoals die in sommige soorten brandblussers, bevatten PFAS.
  6. Let op bij het kopen van cosmetica: Veel cosmetische producten bevatten PFAS. Lees de etiketten zorgvuldig en kies waar mogelijk voor PFAS-vrije opties.
  7. Verminder de blootstelling op de werkplek: Als je in een branche werkt die PFAS gebruikt, neem dan voorzorgsmaatregelen om de blootstelling te minimaliseren.

Houd er rekening mee dat het volledig vermijden van PFAS moeilijk kan zijn vanwege hun wijdverspreide gebruik. Maar door bewust te zijn van waar ze zich bevinden en stappen te nemen om blootstelling te verminderen waar je kunt, kun je de hoeveelheid PFAS waaraan je wordt blootgesteld verlagen.

KokenKoken
KokenKoken
0 0 votes
Beoordeel artikel
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments