Wat is een goed alternatief voor een anti aanbaklaag?

Als je iets wilt bakken in een pan, is de kans groot dat je gebruik wilt maken van een anti aanbaklaag. Dit heeft ermee te maken dat een anti aanbaklaag erg makkelijk kan zijn om dingen mee te bakken. De dingen die je wilt bakken, blijven namelijk niet zo snel aan een anti aanbaklaag vastplakken. Echter is een anti aanbaklaag niet altijd even gezond om gebruik van te maken. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor een anti aanbaklaag.

Wat is een anti aanbaklaag?

Een anti aanbaklaag is een dunne laag op de bodem van een pan die ervoor zorgt dat eten niet zo snel aan de bodem blijft plakken. Een anti aanbaklaag wordt eigenlijk altijd gemaakt van een materiaal dat bekend staat als Teflon. Teflon staat ook wel bekend als PTFE of polytetrafluorethyleen. Teflon is een materiaal dat vet- en waterafstotend is. Hierdoor voorkom je dat eten aan de pan blijft plakken.

Vroeger werd een anti aanbaklaag ook wel gemaakt van andere materialen gemaakt. Materialen die hier geschikt voor kunnen zijn, hebben allemaal dezelfde eigenschappen als Teflon. Deze materialen worden ook wel PFAS genoemd. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Een groot deel van de PFAS stoffen zijn echter schadelijk voor mensen.

Waarom liever geen anti aanbaklaag gebruiken?

Een anti aanbaklaag kan tegenwoordig nog één van de PFAS bevatten. Deze stof heeft ook wel PFOA. Voluit is dit perfluoroctaanzuur. Deze stof kan erg giftig voor mensen zijn. PFOA wordt gebruikt om de Teflon vast te maken aan de pan. Als de Teflon laag kapot gaat of beschadigt, is de kans aanwezig dat er PFOA vrijkomt.

Gezondheid

De voornaamste reden waarom je beter geen anti aanbaklaag kunt gebruiken, is voor je gezondheid. Er zitten namelijk meer nadelen dan voordelen aan een anti aanbaklaag als je het hebt over gezondheid. Bij een te hoge verwarming van de Teflon kan deze beschadigen of smelten. Hierbij komt er altijd PFOA vrij. Teflon is veilig om te gebruiken tot 260oC. Bij 350oC smelt de Teflon.

Als er PFOA in je lichaam komt, is het mogelijk om last te krijgen van verschillende kwaaltjes. Zo wordt PFOA direct in verband gebracht met nierfalen, hoog cholesterol en kanker. Als je wilt bakken, is het daarom aan te raden om gebruik te maken van een vervanger voor de anti aanbaklaag. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Pannen van keramiek

Keramische pannen

Een keramische pan is een pan met een keramische baklaag. Dit wordt gemaakt van keramiek en titanium. De productie van keramische pannen kost een stuk minder energie dan de productie van Teflon pannen. Daarom worden dit ook wel duurzame pannen genoemd.

Een keramische laag is enorm stevig. Dit zorgt ervoor dat deze ook bestendig is tegen krassen. Als je metalen keukengerei wilt gebruiken, is het mogelijk om dit wel in keramische pannen te doen. Verder is het mogelijk om de pannen tot 450oC te verhitten. Hierdoor is het mogelijk om de pannen een stuk warmer te maken dan Teflon pannen.

Pannen van gietijzer

Gietijzeren pannen

Gietijzer is ook een populaire manier om een anti aanbaklaag te vervangen. Gietijzer zelf wordt gemaakt van ijzer, koolstof, mangaan en sillicium. Dit zijn enorm duurzame pannen die niet zo snel kapot zullen gaan. Het is mogelijk om in een gietijzeren pan een natuurlijke anti aanbaklaag te maken. Dit kun je doen door deze te behandelen met olie. De olie moet inwerken in de pan op een hoge temperatuur. Hierdoor ontstaat er een dunne laag gepolymeriseerde olie op het gietijzer.

Echter verdwijnt deze laag wel na het afwassen met zeep of zure dingen in klaarmaken. Daarom is het belangrijk om de procedure één keer in de zoveel tijd te herhalen. Op die manier voorkom je namelijk dat je alsnog te maken krijgt met plakkend voedsel aan de pan.

Geëmailleerd gietijzer

Als je dit niet zelf wilt doen, is het tegenwoordig ook mogelijk om gebruik te maken van geëmailleerd gietijzer. Dit is een speciale techniek die ook een soort anti aanbaklaag in de pan aanbrengt. Het is mogelijk om deze pannen op dezelfde manier te gebruiken als een pan met een anti aanbaklaag.

Op het moment dat je gebruik maakt van een gietijzeren pan, komt er ook veel ijzer in de gerechten die je maakt terecht. Als je te maken hebt met een ijzertekort, kan dit een goede oplossing zijn. Hierdoor kun je lekkere gerechte koken en je ijzertekort aanvullen. Dit effect heb je vooral als je zure dingen zoals tomatensaus in de pan klaarmaakt. Deze neemt namelijk ijzer op van de pan zelf.

KokenKoken
KokenKoken
5 3 votes
Beoordeel artikel
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
1 Commentaar
Oudste
Nieuwste Best beoordeeld
Inline Feedbacks
View all comments
Wendy

Wij zijn helemaal om, geen gifpannen meer bij ons in huis. 👍

Wij zijn over op pannen van WMF bevalt super 🙂