Europees PFAS verbod komt steeds dicher bij!

Een PFAS verbod in Europa komt steeds dichterbij. Dinsdag 7-2-2023 is het voorstel daarvoor geplaatst. Het PFAS verbod moet gaan gelden voor de productie, verkoop, import en het gebruik van ruim 10.000 chemische stoffen. De stoffen zitten verwerkt in duizenden producten die we dagelijks gebruiken…

Dit is belangrijk om vervuiling van onze leefomgeving met PFAS een halt te roepen. Het Europese verbod op PFAS is een initiatief van Nederland en Duitsland. Wij van Zonder anti-aanbaklaag zijn hier uiteraard heel erg blij mee!

PFAS zit overal in

PFAS is een verzamelnaam voor ongeveer tienduizend chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn. PFAS heeft zeer handige eigenschappen namelijk;

  • Vuilafstotend
  • Waterafstotend
  • Koekt niet aan, handig voor pannen… (of toch niet..)

PFAS zitten in veel meer producten om ons heen. Je kunt denken aan;

Enzovoort…

Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid PFAS om ons heen steeds groter wordt. Sommige stoffen uit de PFAS groep zijn hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend of op andere manieren slecht voor de gezondheid. Door alle PFAS in 1 keer te verbieden is er helderheid en gelijkheid voor bedrijven in Europa.

Men weet dan dat het geen zin heeft om de ene PFAS stof om te ruilen voor de andere. Dit moedigt de industrie aan om gezonde alternatieven te ontwikkelen. Uiteindelijk is dit beter voor mens en dier. Met dit concept PFAS verbod wordt gebruik van ruim 10.000 stoffen in één klap verboden.

Het PFAS-verbod geld om wetstechnische redenen nog niet voor specifieke productgroepen als;

  • Medicijnen
  • Biociden
  • Gewasbeschermingsmiddelen

“Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn. Alleen door het in heel Europa in één klap te verbieden kunnen we die vervuiling een halt toeroepen. Dat is precies wat we nu gaan doen. De publicatie van dit voorstel vandaag is daarbij een belangrijke stap. Bedrijven die PFAS gebruiken weten wat ze kunnen verwachten, en kunnen dus vast op zoek naar alternatieven. Ik zou zeggen, des te eerder, des te beter”.

Staatssecretaris Heijnen

Europees PFAS verbod in plaats van Nederlands

PFAS verbod voorstel ingediend bij Europese Chemicaliën Agentschap

Nederland heeft bewust gekozen voor een Europees PFAS verbod. De reden hiervoor is omdat de schadelijke stoffen in heel veel producten zit en via de Europese rivieren zo Nederland binnenstroomt, zo zet een Europees verbod veel meer zoden aan de dijk.

De afgelopen jaren is er goed samengewerkt met onder andere; Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden om een Europees PFAS verbod mogelijk te maken. Vanuit NL hebben experts van het RIVM meegewerkt van Bureau Reach.

Op dinsdag 7 februari 2023 is het gezamenlijke voorstel door het Europese Chemicaliën Agentschap gepubliceerd. Aankomende 6 maanden gaat het voorstel in zogenaamde consultatie. Dit betekent dat iedereen zijn of haar mening kan geven. Hierna geven twee wetenschappelijke comités hun kijk over het voorstel en wordt het voorstel uiteindelijk ingediend bij de Europese Commissie.

Wanneer is PFAS verbod definitief?

Wanneer PFAS verbod definitief

Dat is een goede vraag, daar kan de overheid geen duidelijk antwoord over geven. Als je denkt dat een verbod als deze met al die grote belangen snel gemaakt is dan heb je het mis…

In het artikel van de overheid valt te lezen dat men pas in 2025 een definitief voorstel voor het verbod voorlegt voor besluitvorming door de lidstaten. Inderdaad, in 2025 pas een definitief voorstel voor een verbod op PFAS… Dat is over fucking 2 jaar!!!!

In dat voorstel zijn dan ook overgangstermijnen opgenomen, zodat bedrijven voldoende tijd hebben om ons nog verder te vergiftigen. Ons advies.. lekker overstappen op PFAS vrije pannen en andere apparaten zonder teflon.

Alle pannen zonder PFAS

Keukenapparaten zonder PFAS

KokenKoken
KokenKoken
0 0 votes
Beoordeel artikel
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments