Redenen waarom een anti aanbaklaag giftig is!

Er zijn verschillende pannen waar je gebruik van kunt maken. Als je een pan wilt hebben waar eten niet zo snel aan vastplakt, kan het een goede optie zijn om voor een anti aanbaklaag te gaan. Echter is een anti aanbaklaag in sommige gevallen erg giftig. Er zijn verschillende redenen waarom een anti aanbaklaag giftig kan zijn.

Wat is een anti aanbaklaag?

Als eerste is het handig om te weten wat een anti aanbaklaag is. Een anti aanbaklaag is een laagje op een pan die gemaakt is van een speciaal soort kunststof. De kunststof die hiervoor gebruikt wordt, is ook wel Teflon. Een anti aanbaklaag zorgt ervoor dat je minder olie of boter hoeft te gebruiken om in te bakken.

De laag heeft namelijk verschillende eigenschappen. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt, is vet- en waterafstotend. Hierdoor is het niet nodig om zoveel olie of boter te gebruiken aangezien dat wat je in de pan bakt niet zo snel aan de pan vast blijft zitten

Wat is Teflon?

De anti aanbaklaag van de meeste pannen wordt gemaakt van Teflon. Teflon is een speciaal soort kunststof. Het is namelijk één van de PFAS stoffen. Teflon is de merknaam van de stof PTFE of polytetrafluorethyleen. Deze stof is van zichzelf erg nuttig om gebruik van te maken. Echter kan deze stof giftig zijn als je het hebt over een anti aanbaklaag.

De Teflon zelf is nooit giftig. Deze stof is namelijk onschadelijk als je deze binnenkrijgt. Het probleem bij een anti aanbaklaag ligt hem vooral bij de PFOA die gebruikt wordt om de Teflon aan het oppervlakte van de pan te hechten. PFOA is wel een enorm giftige stof om binnen te krijgen.

PFOA in de anti aanbaklaag

PFOA is ook een vorm van PFAS. Echter is PFOA enorm giftig. PFOA staat ook wel voor perfluoroctaanzuur. Als Teflon tot een bepaalde temperatuur verwarmd wordt, gaat het afbreken. Het is mogelijk om Teflon tot een temperatuur van 260oC te gebruiken zonder dat het beschadigd. Bij een grote hoeveelheid beschadiging of verhitting tot een temperatuur van 350oC komt er namelijk PFOA vrij.

PFOA kan hierdoor in je eten gaan zitten. Als je dit binnenkrijgt, is de kans aanwezig dat je te maken krijgt met verschillende klachten. PFOA kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met problemen zoals nierfalen en hoog cholesterol. Naast PFOA komen er ook fluorwaterdampen vrij. Deze kunnen ook enorm schadelijk zijn. Echter hebben deze vooral een effect op dieren.

Hoe schadelijk is een anti aanbaklaag?

Een anti aanbaklaag kan erg schadelijk zijn. Echter hebben veel mensen niet echt een beeld van hoe schadelijk een anti aanbaklaag is voor mensen en dieren.

Schadelijk voor mensen

Het Teflon gedeelte van de anti aanbaklaag is helemaal niet schadelijk voor mensen. Als je deze per ongeluk beschadigd in de pan zorgt dit dan ook niet voor problemen als je dit binnenkrijgt. De stof PFOA die je binnen kunt krijgen zorgt voor alle klachten. Deze is namelijk direct in verband gebracht met nierfalen, hoog cholesterol en zelfs kanker.

De fluorwaterdampen die vrij kunnen komen tijdens beschadiging van een anti aanbaklaag zorgen ervoor dat je griepachtige klachten en hoofdpijn kan krijgen. Ook kan dit long- en luchtwegproblemen versterken.

Schadelijk voor dieren

PFOA is enorm schadelijk voor dieren. Hierbij gaat het vooral om de fluorwaterdampen die vrij kunnen komen. Als een vogel in aanraking komt met deze stoffen is de kans groot dat de vogel overlijdt. Daarom kan het verstandig zijn om te voorkomen dat je een anti aanbaklaag pan gebruikt als je vogels in huis hebt. Ook voor andere kleine dieren kunnen de fluorwaterdampen dodelijk zijn.

Nieuwe anti aanbaklagen

Tegenwoordig zijn de anti aanbaklagen een stuk minder schadelijk. Dit komt omdat het vanaf 2015 verboden is in Nederland om gebruik te maken van PFOA in anti aanbaklagen van pannen. Echter houdt dit niet direct in dat de nieuwe anti aanbaklagen helemaal schadevrij zijn om gebruik van te maken. Dit komt omdat er nog steeds klachten kunnen zijn waar je last van kunt krijgen.

De klachten die van de nieuwe anti aanbaklagen komen zijn vooral van mensen die last hebben van long- en luchtwegklachten. Hierbij versterkt de anti aanbaklaag de klachten die de mensen aan hun longen hebben. Bij het versterken moet je denken aan kortdurende kortademigheid voor de mensen met klachten. Echter zijn er geen klachten van andere mensen met betrekking tot de pannen. De stoffen die bij beschadiging vrij kunnen komen zijn niet schadelijk om met het eten binnen te krijgen.

KokenKoken
KokenKoken
0 0 votes
Beoordeel artikel
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments